Expositieruimte Taveerne voortaan hele jaar in gebruik

Naar ontwerp van architectenbureau SLA is nu de renovatie en uitbreiding van de Taveerne op Fort Asperen afgerond. De voormalige wapenloods heeft nu een kelderruimte en een nieuw wit ‘huisje’, beide winterklaar gemaakt. Daardoor kunnen er in de ruimten in en onder het huisje het hele jaar door exposities en bijeenkomsten gehouden worden. Dit zijn niet alleen culturele en kunstzinnige evenementen maar ook activiteiten die een relatie hebben met geschiedenis, creativiteitsontwikkeling en natuur. De houten loods die als horecagelegenheid wordt gebruikt, blijft wel in de winter gesloten.

interieur2

Gebouw in een gebouw

Het witte huisje is in de wapenloods gebouwd, waardoor er een mooi contrast is ontstaan tussen de ruwe en robuuste betimmering van de loods en de gladde witte verf van het nieuwe huis. De houten loods is in zijn oude staat hersteld. De uitbouw met keuken en toiletten is verwijderd en op deze plaats zijn opnieuw deuren geplaatst, naar oorspronkelijk ontwerp. De keuken, toiletten en technische ruimte zijn in de kelderruimte geplaatst.

Het interieur van de nieuwe ruimtes bestaat uit betonnen vloeren, wanden en plafonds. Het hout dat bij de restauratie is verwijderd is weer hergebruikt als planken voor tafels. Deze kunnen aan elkaar worden gekoppeld om één lange tafel te creëren.

interieur1

Interieur4

Direct tegenover ramen en daklichten van de Taveerne zijn in het huisje glazen ruiten geplaatst, zodat in de zaal beneden overvloedig daglicht naar binnen komt. Vanuit de oude loods kun je dus nu naar beneden kijken, en vanuit beneden naar boven. De nieuwe ruimtes worden duurzaam verwarmd door een warmtepomp en aardwarmte, waardoor ze in de zomer gratis gekoeld kunnen worden.

Interieur3

Foto’s: Frank Hanswijk via architectenweb.nl 

Reviews are closed.